28.03.2024
ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER
 
     
 
 

Konular
   Tarihçe
   Efeler
   Ödemiş Mahalleri ve Muhtarları
   Turistik Yerler
   Ödemiş Yemekleri
   Ekonomi
   Ödemişli Sporcular
   Siyaset-Politika
   Etkinliklerimiz
   Ödemişli Akademisyenler
   Ödemişli Siyasetçiler
   Ödemişli Sanatçılar
   Ödemişli Askerler
   Ödemişli Diplomatlar
   Ödemişli Gazeteciler
   Ödemişli İş İnsanları
   Kaybettiklerimiz vefat eden Ödemişliler
   Ödemiş Ürünleri
   Ödemişli Hukukçular
   ÖDEMİŞLİ KİŞİLER VE ANILARI
   ÖDEMİŞLİ ZANATKARLAR
   ÖDEMİŞLİ GAZILERİMİZ
   ÖDEMİŞLİ ŞEHİTLERİMİZ
   ödemişli egitimciler
   ÖDEMİŞTE KAYMAKAMLIK YAPANLAR
   Ödemişli TV Program yapımcıları
   Arşiv

Üye Girişi
E-Mail :

Şifre :

Şifremi Unuttum Yeni Üye

Hesabım


Yazarlar

Reklamlar


SERRA MENEKAY (ÖNCEL) TIP DOKTORU VE YAZAR
HABERİ PAYLAŞ : Google'da Paylaş



SERRA MENEKAY (ÖNCEL)
TIP DOKTORU VE YAZAR
Serra Menekay Kırımlı bir baba ve Selanikli bir annenin ilk çocuğu olarak 1970 yılında Ankara’da doğdu. Annesi ile babası tahsil nedeniyle bulundukları Ankara’da tanışıp evlenmişlerdi. Babasının işi nedeniyle 1972 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesine taşındılar ve Serra Menekay ilk ve orta tahsilini Ödemiş’te, her yıl okul birincisi olarak tamamladı. Bu yıllarda dedesi Bilal Menekay’ın okuma körlüğü olarak bilinen Aleksi hastalığına yakalanması sonucu, ona sesli olarak kitap okurken Rus Klasikleri ile tanıştı ve okuldan artan tüm zamanlarda bu kitapları okudu. Dedesinden babaannesini dinlerken duyduğu sahne anılarından da etkilenen Serra Menekay, okulda düzenlenen tüm müsamerelerde yer aldı. Sahnedeki rahatlığı, taklit yeteneği, empati ve rol yapma kabiliyeti ile öne çıktı ve konservatuara gitmeyi çok istedi. Ancak derslerdeki başarısı nedeniyle ailesi tarafından bilime yönlendirildi.
1987 yılı üniversite sınavında ilk tercihi olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Tıp fakültesinde de başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Serra Menekay, bu öğrencilik yıllarında tiyatroyla yakından ilgilendi. Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Mavi Tiyatro ve Tıp Fakültesi Oyuncuları ile İzmir’de, Ankara’da ve çeşitli turnelerde pek çok kez sahneye çıktı. Şiirle uğraşmaya bu yıllarda başladı.
1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirip tıp doktoru oldu. Klinisyenliği tercih etmedi, biraz da renklere olan aşkı yüzünden Biyokimya alanında uzmanlaşmaya karar verdi ve 1994 yılında TUS sınavında ilk tercihi olan Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanlığı eğitimine hak kazandı. 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesindeki ihtisasını tamamlayıp uzman oldu. İznik, İstanbul ve Ödemiş’te Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı.
2001 yılında eşi Vedat Öncel ile evlendi ve eşinin görevi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas Eyaletine taşındı. Burada bulunduğu 4 yıla yakın süre boyunca Midwestern State Üniversitesi Biyokimya Bölümünde öğretim üyesi yardımcılığının yanında United Regional Health Care Hospital laboratuvarında konuk hekimlik yaptı ve özellikle kalite çalışmaları ile ilgilendi. ABD’de bulunduğu süre içinde de tiyatroyla ilgilenen Serra Menekay, eşinin görev yaptığı NATO üssünün tiyatro topluluğuyla birlikte iki sezon sahne aldı. Business Professional Women derneğine üye oldu ve çeşitli kurumlardan aldığı davetler üzerine Türk Yemekleri kursları verdi, tarifleri derneğin yayınladığı kitapta basıldı.
Yine eşinin görevi nedeniyle 2005 yılında Ankara’ya yerleşen Serra Menekay, Denge Laboratuvarları, Ankara Özel Ulus Hastanesi, Delta Laboratuvarı ve Sistem/Synevo Laboratuvarlarında Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı. Özellikle Sistem Laboratuvarlarında çalışırken kalite çalışmaları ile yakından ilgilendi. Ankara’da bulunduğu dönemde çeşitli dergilerde yazılarını yayınlamaya başladı. Türkiye Klinikleri Yayınevi ile yazılarının yayınlanması ile başlayan birlikteliği medikal yayıncılık alanında da sürdü. Kalite konusundaki çalışmalarını IQ Uluslararası Kalite Danışmanlık Firması bünyesinde genişletip, geliştiren Serra Menekay, Ankara’da bulunduğu sekiz yıl süresince çeşitli yurt içi-yurt dışı kurumlara ve özel sektör-kamu-Avrupa Birliği projelerine mesleki danışmanlık, medikal danışmanlık ve kalite danışmanlığı yaptı.
Hekimlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla hep ilgilenen Serra Menekay, 1997 yılında babaannesinin arkadaşı olan ve kitabındaki “Nehar” karakterine ilham veren Nigar Hanımdan Kırım’dan kaçış öyküsünü ve Almanya yıllarını dinledi. Bu hikâyelerin bir gün mutlaka yazılması gerektiğini ilk o yıllarda düşündü ve ses kayıtları almaya başladı. 2011 yılındaki Kırım ziyaretinde de kayıt almayı sürdüren Serra Menekay, Türkiye’ye dönüşünde dinlediklerini, hissettiklerini yazmaya ve hayal ettikleriyle birleştirmeye başladı. Uzun zamandır şiddetle hayalini kurduğu Kırım ve ailesinin hikâyesi konulu ilk romanını tamamlamak için 2013 yılında eşinin desteğini alarak mesleğine ara verdi ve tekrar Kırım’a gitti. Yıllar sonra Kırım’da dedesinin küçük kardeşi Fatma halasıyla birlikte yaşayıp “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” isimli ilk romanını tamamlayarak, ailesinin ve Kırım Türklerinin inanılmaz mücadelesini kitaplaştırdı. Serra Menekay Kırım’dan geri döndükten iki hafta sonra Rusya Kırım’a el koydu. Romanın yazım aşamasını 2014 yılında İzmir’de bitirir bitirmez Doğan Kitap’a gönderen Serra Menekay yaklaşık iki ay sonra eserin basıma kabul edildiği yanıtını aldı ve 2015 yılının ilk ayında “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” okurlarıyla buluştu.
İlk romanının basıma hazırlık aşamaları sürerken ikinci romanı olan “İğne Oyası”nın çalışmalarına başlayan Serra Menekay halen eşi Vedat Öncel ile birlikte İzmir’de yaşamakta, medikal danışmanlık ve kalite danışmanlığı yapmakta ve yazmayı sürdürmektedir.
http://www.serramenekay.com/index.php/kimdir-serra-menekay




    Diğer Haberler
  • M.COŞAN TALU GENEL CERRAHİ UZMANİ
  • AÇILIŞ
  • 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
  • OLCAY SEÇİLİR
  • GENÇ MÜZİSYENİMİZ EKREM BOYLU'YU TEBRİK EDERİZ
  • İstanbuldaki Ödemişli efeler Kulübü

  • ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER

    © 2014 Bu site İstanbul’daki Ödemişli Efeler Kulübüne aittir.
    Designed by Telmar