18.04.2024
ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER
 
     
 
 

Konular
   Tarihçe
   Efeler
   Ödemiş Mahalleri ve Muhtarları
   Turistik Yerler
   Ödemiş Yemekleri
   Ekonomi
   Ödemişli Sporcular
   Siyaset-Politika
   Etkinliklerimiz
   Ödemişli Akademisyenler
   Ödemişli Siyasetçiler
   Ödemişli Sanatçılar
   Ödemişli Askerler
   Ödemişli Diplomatlar
   Ödemişli Gazeteciler
   Ödemişli İş İnsanları
   Kaybettiklerimiz vefat eden Ödemişliler
   Ödemiş Ürünleri
   Ödemişli Hukukçular
   ÖDEMİŞLİ KİŞİLER VE ANILARI
   ÖDEMİŞLİ ZANATKARLAR
   ÖDEMİŞLİ GAZILERİMİZ
   ÖDEMİŞLİ ŞEHİTLERİMİZ
   ödemişli egitimciler
   ÖDEMİŞTE KAYMAKAMLIK YAPANLAR
   Ödemişli TV Program yapımcıları
   Arşiv

Üye Girişi
E-Mail :

Şifre :

Şifremi Unuttum Yeni Üye

Hesabım


Yazarlar

Reklamlar


İzmir‘in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü, Türkiye’nin en ilginç köylerinden biri.
HABERİ PAYLAŞ : Google'da Paylaş



İzmir‘in Ödemiş ilçesine bağlı Lübbey Köyü, Türkiye’nin en ilginç köylerinden biri. “Hayalet Köy” olarak anılan Lübbey diğer köylerden oldukça farklı. 1950’li yıllara kadar sıradan bir köy iken bu dönemden sonra her geçen gün yaşayan köylüler göç etmeye başlamış ve zamanla Lübbey Köyü adeta bir hayalet köye dönüşmüş.

lübbey köyü

Lübbey Köyü’nün tarihi
Lübbey Köyü’nün geçmişi antik çağlara kadar dayanıyor. Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış. 1300’lerin başından itibaren bölgede hüküm süren Aydınoğulları bir Türkmen beyliğiydi. Beyliğe başkentlik yapan Birgi, Küçük Menderes havzasının Ödemiş’e bağlı bir başka tarihi yerleşim yeri olmuştu. Lübbey’in kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da geçmiş tarihine göre değerlendirildiğinde 19. yüzyıl sonunda kurulmuş bir Türkmen yerleşimi olduğu düşünülüyor.

ödemiş lübbey köyü

Lübbey Köyü neden terk edildi?
Köyü cinler bastı ve terk edildi diye çekilen bir Youtube videosu yüzünden ortada dolaşan bir bilgi kirliliği olsa da neden terk edildiğini köylülerden öğrendim. İlk göç 1980’lerde başlamış. Köylünün burayı terk etme gerekçesi elektriğin yaylaya önce gelmesi ve buranın engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olmasıymış. Hal böyle olunca köylüler birer birer yaylaya ve merkeze taşınmış. Köyde bir köy kahvesi, minaresiz cami ve 130 hane bulunuyormuş. Her geçen gün nüfus azalmış. Şuanda köydeki evlerden sadece 5 tanesinde yaşam devam ediyor, diğerleri ya yıkılmış ya da harabe şekilde öylece bekliyor. 5 hanenin her birinde iki kişinin yaşadığını düşünürsek bu köyde 2017 verilerine göre sadece 10 kişi yaşıyor, yaşayanlarında çoğu yaşlılar oluşuyor. Köyde yaşayanlardan öğrendiğim kadarıyla yaz aylarında köyde sadece 2 hane kalıyormuş çünkü diğer hanelerin hepsi yaylaya çıkıyormuş.

lübbey köyü

Lübbey’de Köyü’nde yaşam nasıl?
Çoğu yan yana sıralı, iki katlı bu evlerin hiçbiri birbirinin manzarasını kapatmıyor. Yamaç üzerine kurulmuş köydeki evlerin alt katı taş malzemelerden yapılmış. Üst katında ahşap malzemeler kullanılmış. Evlerin üst katı yaşam alanı olarak kullanılıyor, alt katı ise genellikle ahır ya da kümes olarak kullanılıyor. Lübbey Köyü’nde zaman yavaş yavaş akıyor. Gün boyunca köylülerin sabah erkenden kalkıp hayvanlarıyla ve bahçesiyle ilgilendikten sonra yapacağı tek aktivite köy kahvesine gitmek oluyor. Köylü kadınlar seneler boyu Ödemiş merkeze inmeden, sadece bu ufacık köyde yaşıyormuş. Evde ekmeklerini kendileri yapıyor, hayvanlarından elde ettikleri sütü değerlendirerek temel ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış.

Lübbey Köyü’ne nasıl gidilir?
İzmir’in Ödemiş ilçesine 13 km uzaklıktaki Lübbey Köyü’ne ulaşmak için öncelikle Ödemiş’in merkezine gelmeniz gerekiyor. Daha sonra merkezden kuzey yönünde giderken Ortaköy ve Üzümlü köylerini takip ederek Çamyayla Köyü’ne ulaşacaksınız. Şuanda Lübbey Köyü, Çamyayla Köyü’ne bağlı olduğu için bu rotayı takip etmeniz gerekiyor. Merkeze 13 km uzaklıkta olmasına rağmen köy denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte ve Bozdağlar’ın eteğinde olduğu için yol boyunca aracınız ile dağları tırmanacaksınız. Bu yüzden köye ulaşmak beklediğinizden uzun sürebilir.

lübbey izmir

Lübbey Köyü’nde ilginç bir tanışma hikayesi
Birgi gezimizden sonra dönüş yolunda terkedilmiş köy Lübbey’i rotamıza ekledik. Hikayesini okuduktan sonra bizi oldukça heyecanlandırdı ve meraklandırdı. Zorlu yol şartlarında giderken kimi zaman vazgeçecek gibi olduk ama yılmadık. Yarı yola kadar etrafta sadece biz vardık. Sonra bir ara internet bağlantımız koptu ve haritadan köye ulaşamadık, yönlendirmeyi kaybedince yoldan geçen bir arabayı durdurup köye nasıl gideriz dedik. Dağın tepesinde ıssız bir yolda karşılaştığımız çift aracıyla bize öncü oldu çünkü onlarda Lübbey’e gidiyormuş. Köye vardığımızda bizi çok sıcak bir şekilde karşıladılar.

lübbey köyü

Muzaffer & Gönül Çoşut çiftinin hikayesini merakla sorunca öğrendik ki Gönül teyzemizin annesi zamanında bu köyde yaşamış. Ellerinde yiyecek paketleriyle köye gelmeleri hala bu köyde yaşayan birilerine yemek getirdiklerini düşündürdü. Ama asıl hikayeyi dinleyince öğrendik. Gönül teyzenin annesinin yaşadığı evi düzenleyen işçilere yemek getirmişler. Ufak bir köy evi yaparak burayı değerlendirmek ve emekliliklerini burada geçirmek hayalleriymiş. Açılacak köy evine bizi davet ettiler. Son düzenlemeler yapılırken henüz yerin isminin olmadığını söylediler ve biraz beyin fırtınası yaptık, önerilerimizi belirttik. Bize köyü gezdirdiler ve hikayesini paylaştılar. Bize müsaade derken tatlı çift bizi yemeğe davet etse de yolumuz uzun olduğu için bir sonraki sefer için sözleştik. Dönüşte Facebook sayesinde bağımız kopmadı ve bir sonraki hafta “Ninemin Evi” olarak açılış yaptıklarını paylaştılar. Köye yolunuz düşerse terkedilmiş Lübbey Köyü’nde tekrar yeni bir yaşam kuran sevimli Çoşut çiftinin köy evini ziyaret edin. Onlarda köyün geçmişini ve hikayesini ilk ağızdan dinleyin.

ninemin evi

Lübbey Köyü’nde ne yapılır?
“Terkedilmiş Köy” olarak anılan Lübbey Köyü bir dönem satılık köy olarak medyada haber olunca dikkat çekti. Zamanla merak eden gezginlerin burayı ziyaret etmesiyle Ödemiş’e düzenlenen günübirlik turların rotasına eklendi. Özellikle hafta sonları İzmir ve çevresinden bu köye merak duyan insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Yılın belli dönemlerinde fotoğraf tutkunlarının da akınına uğruyor. Bölgeye gelen meraklı kişiler, kendi haline bırakılan ve hayalet şehri andıran köyde zaman geçiriyor. Köy içerisinde soluklanmak için tek bir yer var: Ninemin Evi. Burada çayınızı yudumlarken sevimli çift ile uzun uzun sohbet edip özlediğiniz köy yaşamına kavuşabilirsiniz.

Ödemiş ve çevresinde görülecek en ilginç köy Lübbey ama buraya gelmişken 5000 yıllık geçmişe sahip olan Birgi’yi anlattığım Ege’nin Mistik Kasabası Birgi yazısını da okuyun, keşfedin.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.



    Diğer Haberler
  • M.COŞAN TALU GENEL CERRAHİ UZMANİ
  • AÇILIŞ
  • 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
  • OLCAY SEÇİLİR
  • GENÇ MÜZİSYENİMİZ EKREM BOYLU'YU TEBRİK EDERİZ
  • İstanbuldaki Ödemişli efeler Kulübü

  • ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER

    © 2014 Bu site İstanbul’daki Ödemişli Efeler Kulübüne aittir.
    Designed by Telmar