18.04.2024
ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER
 
     
 
 

Konular
   Tarihçe
   Efeler
   Ödemiş Mahalleri ve Muhtarları
   Turistik Yerler
   Ödemiş Yemekleri
   Ekonomi
   Ödemişli Sporcular
   Siyaset-Politika
   Etkinliklerimiz
   Ödemişli Akademisyenler
   Ödemişli Siyasetçiler
   Ödemişli Sanatçılar
   Ödemişli Askerler
   Ödemişli Diplomatlar
   Ödemişli Gazeteciler
   Ödemişli İş İnsanları
   Kaybettiklerimiz vefat eden Ödemişliler
   Ödemiş Ürünleri
   Ödemişli Hukukçular
   ÖDEMİŞLİ KİŞİLER VE ANILARI
   ÖDEMİŞLİ ZANATKARLAR
   ÖDEMİŞLİ GAZILERİMİZ
   ÖDEMİŞLİ ŞEHİTLERİMİZ
   ödemişli egitimciler
   ÖDEMİŞTE KAYMAKAMLIK YAPANLAR
   Ödemişli TV Program yapımcıları
   Arşiv

Üye Girişi
E-Mail :

Şifre :

Şifremi Unuttum Yeni Üye

Hesabım


Yazarlar

Reklamlar


Zeybek Akademisi
HABERİ PAYLAŞ : Google'da Paylaş



Selçuklu, Aydınoğulları Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Milli Mücadele günlerinden beri Türk yiğitlik ocağı olan zeybeklik geleneği, bugün Ege Bölgesi’nin pek çok yerleşim biriminde çeşitli kültürel ve sanatsal alanlarda yaşatılmaktadır…


Fakat merkezi olarak Aydın iline ‘Efeler Diyarı’ denilmektedir. Ancak adına ‘Efeler Diyarı’ denilen Aydın ilinin resmi ve özel okullarında zeybeklik geleneği bölge gençlerine öğretilmemektedir. Zeybeklik geleneğini kendince yaşatmaya çalışan kültür derneklerinde ise geleneğin dans kolu öğretilmekte, tarihi, şahsiyet yapısı, ruh hali, tarihsel vazifeleri ve Milli Mücadele günlerindeki hizmetleri tam manası ile öğretilememektedir. Dolayısı ile de bölge gençleri ‘Efeler Diyarı mensubuyuz’ diye övünürken ve ‘efe torunu zeybekleriz’ diyerek kendilerince bir manevi ruh haline girerken, ne yazık ki geleneğin esasları ve tarihi hakkında doğru dürüst bilgi sahibi olmadan yetişiyorlar. Ve bu durum ilerleyen yaşlarında çeşitli kültürel çatışmalar yaşamalarına da sebep oluyor. Çünkü genel olarak geleneğin tekniğini öğreniyor, tarihini ve ruhunu öğrenemiyorlar.


Eğer bu köklü gelenek diğer ulusların geleneği olsa idi muhtemelen bugün dünyaya ne kadar kahraman insanların torunları olduklarını göstermek için sinema filmleri, diziler, tiyatro gösterileri, müzikal gösteriler hazırlarlar ve müzeler, enstitüler, üniversiteler kurarak da geleneği yaşatır, kendi torunlarına o ruhu aşılarlardı. Ancak bu gelenek bizim geleneğimiz ve özellikle Milli Mücadele günlerinde vatan ve millet uğruna çok büyük fedakârlıklar göstererek hizmet etmiş bu geleneğin mensuplarını ve geleneğin esaslarını, milletimizin evlatlarına doğru öğretmeliyiz. Bunun için Aydın merkezli bir ‘Zeybek Akademisi, Zeybek Araştırma Kurumu, Zeybek Enstitüsü, üniversite bünyesinde de bir zeybek araştırma komisyonu, zeybek tarih dersi bölümü’ mutlaka olmalıdır. Çünkü bugün farkında değiliz belki ama her yıl bölgede yüz binlerce kız ve erkek genç belirli bir yaşa geliyorlar. Ve okulda, özel hayatta, askerlik dönemlerinde, düğün, sünnet gibi cemiyetlerde mutlaka bir şekilde bu gelenek ile karşılaşıyorlar. Zira bölge insanı asırlardır bu ruh ile ruhunu beslenmektedir. Öyle ise Aydın merkezli bir ‘Zeybek Akademisi’ bölge gençlerinin milli bir ruh ve milli bir şuurla yetiştirilebilmeleri için hayati önem taşımaktadır.


Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te ruhunu efelik ruhu ile beslemiş, zeybek dansları ile özel günleri kutlamış ve lakap olarak Sarı Zeybek namını kullanmıştır. Ve devletimize, milletimize Sarı Zeybek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği istikamette yeni sarı zeybekler yetiştirebilmek için Aydın bölgesinde bir ‘Zeybek Akademisi’ şarttır.


Peki, bir Zeybek Akademisi kurulursa ne olur?

Bu geleneğe dair çeşitli alanlarda yetişmiş eğitimciler, bilgileri ve tecrübeleri ışığında gençleri eğitirler. Böylece kısmen yozlaştırılmış olan gelenek, tekrar aslına uygun bir şekle getirilir ve bir nizam verilerek gençlere öğretilir. Dolayısıyla bölgede çeşitli derneklerde ve dans topluluklarında geleneğin sadece dans kolunu öğrenen gençler, akademi sayesinde tarih, dans, kültür, sanat alanlarında çok iyi bir eğitimden geçerler. Ve böylelikle de aldıkları kaliteli eğitim sebebiyle geleneğin farklı kollarında yeni ve faydalı hizmetler üretirler. Bu akademide yetiştirilen gençler, eğitim ve iş hayatlarında da daha bilinçli, milli ve manevi duyguları daha kuvvetli, milli menfaatleri şahsi menfaatlerinden önde tutan yüksek ruhlu şahsiyetler olurlar. Ve onların bugün okullarda görmediği, göremediği eğitimi bir ‘Zeybek Akademisi’ ile vermek gerekmektedir. Bu konuda bakanlık, valilik, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve bölge üniversitesi ortak bir proje üreterek bu işi başarabilir… Ve inancım odur ki bölge halkı böyle bir akademi kurulduğunda, geleneğe dair ailesinden yadigâr kalan ne varsa getirip bu akademiye destek için bağışlayacaklardır. Çünkü dünyanın her yerinde küçük çocuklara sorarlar: ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ Dünyanın her yerinde bu sorunun farklı yanıtları vardır. Aydın bölgesinde ise bu sorunun bir tek cevabı vardır: EFE!


☾✫ Şahin Efe Yılmaz




    Diğer Haberler
  • M.COŞAN TALU GENEL CERRAHİ UZMANİ
  • AÇILIŞ
  • 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
  • OLCAY SEÇİLİR
  • GENÇ MÜZİSYENİMİZ EKREM BOYLU'YU TEBRİK EDERİZ
  • İstanbuldaki Ödemişli efeler Kulübü

  • ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER

    © 2014 Bu site İstanbul’daki Ödemişli Efeler Kulübüne aittir.
    Designed by Telmar