03.12.2024
ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER
 
     
 
 

Konular
   Tarihçe
   Efeler
   Ödemiş Mahalleri ve Muhtarları
   Turistik Yerler
   Ödemiş Yemekleri
   Ekonomi
   Ödemişli Sporcular
   Siyaset-Politika
   Etkinliklerimiz
   Ödemişli Akademisyenler
   Ödemişli Siyasetçiler
   Ödemişli Sanatçılar
   Ödemişli Askerler
   Ödemişli Diplomatlar
   Ödemişli Gazeteciler
   Ödemişli İş İnsanları
   Kaybettiklerimiz vefat eden Ödemişliler
   Ödemiş Ürünleri
   Ödemişli Hukukçular
   ÖDEMİŞLİ KİŞİLER VE ANILARI
   ÖDEMİŞLİ ZANATKARLAR
   ÖDEMİŞLİ GAZILERİMİZ
   ÖDEMİŞLİ ŞEHİTLERİMİZ
   ödemişli egitimciler
   ÖDEMİŞTE KAYMAKAMLIK YAPANLAR
   Ödemişli TV Program yapımcıları
   Arşiv

Üye Girişi
E-Mail :

Şifre :

Şifremi Unuttum Yeni Üye

Hesabım


Yazarlar

Reklamlar


Mehmet İrfan Dolgun
HABERİ PAYLAŞ : Google'da Paylaş



MEHMET İRFAN DOLGUN
İŞ ADAMI
Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nın yüz akı örnek bir girişimci Ödemişli Sim Memed. ÖDEMİŞ SİM MOBİLYA FABRİKASI (MEHMET İRFAN DOLGUN)
1928 doğumlu olan Sim Memed (Mehmet İrfan Dolgun) sırasıyla Ödemiş Erkek Sanat Okulu, Ankara Sanat Enstitüsü ve Ankara Teknik Öğretmen Okulu’nu bitirmiş. Bitlis’te öğretmenlik, Ankara Polatlı ve Erzurum Kandilli ’de askerliğini yapıyor. Ödemiş’e dönüp önce atölye, ardından fabrikasını kuruyor. Mobilya modelleri geliştiriyor, bayilikler veriyor. İki yıl üst üste Ödemiş’in vergi rekortmeni olmayı başarıyor. Ancak 1970’li yılların ortalarında fabrikası, talebi karşılayacak üretimi yapamaz hale geliyor. Şirketleşmeyi (kurumsallaşmayı) gerçekleştiremeyen, bu arada evlatlarından ikisini ve sağlığını yitiren Sim Memed, mobilya üretiminden çekiliyor. Eğer kurumsallaşmayı başarsaydı belki de bu gün İsrikbal, Yataş, Bellona gibi Sim Mobilya da Türk ve dünya çapında bir marka olabilirdi. Aile işletmeleri ve küçük işletmeler kurumsallaşmaktan kaçınmışlardır.
Sim Memed Kendisini şöyle anlatıyor: “Beni tanıyanlar sert mizaçlı ve çok disiplinli biri olduğumu dile getirirler. Ama sert mizacımın yanında çok duygusal bir insan olduğumu çoğu kimse bilmez. Öğrencilik ve iş hayatım boyunca disiplini hiç elden bırakmadım, belki de başarılarımda önemli bir pay bu yönüme ait diyebilirim. Her gün fabrikama yetmişe yakın işçim ve ustamdan önce gelir, onları kapıda “günaydın” diyerek karşılar yoklama defterine imza attırırdım. Geç kalanlar makul bir mazeret beyan edemezse Pazar günkü mesai ücretlerini keserdim.
Ödemiş'te 1957 yılında ürettiği portatif seri mobilyalarla Türkiye'de bir ilki başaran ve yurtdışına ilk mobilya ihracatını yapan Sim Mobilya'nın kurucusu Mehmet İrfan Dolgun'un başarısı, üniversiteli araştırmacıların ilgi odağı oldu.
İstanbul Teknik, İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler, Ödemişte yaşayan Mehmet İrfan Dolgun'la görüşmek için için sık sık Ödemiş'e geliyor.
http://www.dagarcikturkiye.com/makale_detay.asp?id=476&Örnek-Bir-Girişimci-Portresi-Ödemişli-Sim-Memed
http://www.datumm.org/tr/tasarimci?ID=14
https://www.facebook.com/simmobilyafabrikasi

M.İrfan DOLGUN
İŞ ADAMI
SIM Mobilya Fabrikası’nın kurucusu olan SİM Memed lakaplı Mehmet İrfan Dolgun, 1928 yılında Ödemiş’te doğmuştur. Ödemiş Erkek Sanat Okulu, Ankara 2. Sanat Enstitüsü ve 1953 yılında Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulu Ağaç İşleri Bölümü’nden mezun olmuş ve Bitlis Erkek Sanat Okulu’na öğretmen olarak atanmıştır. Burada iki ay çalıştıktan sonra askerlik görevi için ayrılmıştır. 1955’te memleketi olan Ödemiş’te dedesinden kalan evin 60 m2’lik samanlığında ilk mobilya atölyesini açmış ve SIM Mobilya Fabrikası firmasını kurmuştur. Bir buçuk yıl kadar sipariş üzerine çalıştıktan sonra 1957 yılında portatif seri üretime başlamıştır. Sağlık nedenleriyle 1979 yılında SIM Mobilya Fabrikası’nın üretimini durdurmuştur. Şu anda halen fabrikada ahşap elbise askısı, kravat askısı, ahşap şarap standı, ahşap abajur, sarkıt ve aydınlatma armatürleri üretmektedir.

----------------------------------------------------------

MEHMET İRFAN DOLGUN
1928 yılında Ödemişte doğdu. Ödemiş Erkek Sanat Enstitüsü üçüncü sınıfta iken başarısından dolayı Teknik Öğretmen Okuluna aday olmak için diğer il ve ilçelerdeki gibi Ankara 2.Sanat Enstitüsüne parasız yatılı öğrenci olarak gönderildi.
1949 da Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu sınavını birincilikle kazandı.
1952-53 yılında bu okulun Ağaç İşleri Bölümünden mezun oldu ve Bitlis Erkek Sanat Okuluna öğretmen olarak atandı. Burada iki ay çalıştıktan sonra askerlik görevi için ayrıldı.
1955 de askerlik görevi bitiminde memleketi olan Ödemiş’e gelerek dedesinden kalan evin 60 m2lik samanlığında ilk mobilya atölyesini açtı. Firma ismini SİM MOBİLYA FABRİKASI koydu. Bir buçuk yıl kadar sipariş üzerine çalıştıktan sonra 1957 de seri üretime başladı.
O yıllarda ülkemizde ev eşyalarının taşınması yalnızca TCDD ile yapılabilmekteydi. Memur ve subaylar tayin oldukları yere ev eşyalarını hurçlar içinde yük vagonlarıyla gönderiyorlar, masa ve sandalyelerini de bulundukları yerin kısıtlı olanakları ile sağlamaya çalışıyorlardı. Bunlar da genellikle yetersiz, basit işlerdi ve bir sonraki taşınmada yine sorun oluyor, ayrıldıkları yerde bunları bırakmak zorunda kalıyorlardı.
Mehmet İrfan Dolgun, ülkemizdeki bu problemi görmüş ve bu nedenle mobilyalarını portatif olarak tasarlamıştır. 1957 deki S.1 Modeli Türkiye’de mobilya alanında ilk portatif seri üretimdir.
1959 da üretime başladığı S.2 Modelinde altı koltukluk bir takımın parçalara ayrılarak hem de sehpalarıyla birlikte 96 X 60 X 42 cm.lik ahşap bir sandık içine sığabilmesi ve de böylece risk almadan taşınması sağlanmıştır. S.2 Modeli koltuk üretimi 1972 yılına kadar 13 yıl boyunca devam etmiş ve yaklaşık 100 000 adet koltuk sayısına ulaşmıştır.
Ürettiği portatif koltuk takımları ile İzmir Fuarında her yıl stand açarak mallarını Türkiye genelinde tanıtan Sim Mobilya bayilik sistemi ile çok sayıda tüketiciye ulaşmayı başarmıştır.
Artan iş hacmi nedeniyle sırasıyla 1962’de kiraladığı bir döküm fabrikası binasını 1969 yılına kadar kullanmış, 1969 yılı başında 7500 m2lik anayol üzerindeki arsaya kendi inşa ettiği 2500 m2 lik fabrika binasına taşınmıştır. Personel sayısı 70 , bayii sayısı da 194 olmuştur.
Türkiye’de mobilya üretiminde ilk defa kadın işçi istihdam edilmiş ve personel kadın oranı %50 nin daima üstünde tutulmuştur.
Sim Mobilya Fabrikası döşeme işlerinde hava tabancalarını kullanan ilk fabrikadır.
1969 yılında S.2 Modeli ile birlikte SV.3 Modelinin üretimine geçilmiştir.
Türkiye’de ilk fabrikasyon yatardivan (çek-yat) üretimi 1972’de Sim Mobilya Fabrikası tarafından yapılmıştır.
Sim Mobilya Fabrikası yatar-divan makasları yanında mobilyalarının tüm metal parçalarını kendi bünyesinde üretmiştir.
Yüksek Teknik Öğretmen Okulunda aldığı eğitim sayesinde Mehmet İrfan Dolgun çok hassas ölçülerle çalışmış ve ürettiği bütün parçalar standart olduğundan portatif mobilyada montaj kolaylığı sağlamıştır. Ayrıca kendi yaptığı özel makine ve aparatlar ile hassas ölçülere ulaşmış ve böylece insan hatalarını yok eden sistemler geliştirerek başarılı olmuştur. Hatta bazı makinelerini ve hard metal kesicilerini kendi metal atölyesinde üretebilmiştir.
1970’li yıllarda iki yıl üst üste Ödemiş İlçesinde Vergi rekortmeni olmuştur.
Ürettiği yatar divanları ve SV.3 model koltuk takımlarını 1975 yılında Libya’ya ihraç ederek Türkiye’den ilk mobilya ihracatını gerçekleştirmiştir.
Sim Mobilya Fabrikası reklam konusunda da zamanına göre yüksek standarda ulaşmıştır.
Her yıl Türkiye güzeline bir takım koltuk hediye ederek, gazete ve dergilerle tüm Türkiye’ye adını duyurmuştur. Örneğin; 1972 yılının Türkiye Güzeli Feyzal Kibarer’i Ödemiş’te davet eden Mehmet İrfan Dolgun , bu ziyaretin ve fabrikadaki üretimin görüntüleriyle zenginleştirdiği reklam filmini bayilerinin bulunduğu ilçelerin sinemalarında yayınlatmıştır.
Mehmet İrfan Dolgun 1970’li yılların sonlarında ülkemizdeki aşırı enflasyonun oluşturduğu stresler nedeniyle mide rahatsızlığına yakalanmış, ard arda geçirdiği mide kanamaları fabrikadaki koltuk üretimini 1979 yılında durdurma kararı almasına sebep olmuştur.
Mehmet İrfan Dolgun, 87 yaşında olmasına rağmen halen tezgah başında çalışabilmekte ve fabrikasında amatörce ahşap elbise askısı, kravat askısı, ahşap şarap standı, ahşap abajur, sarkıt ve aydınlatma armatürleri üretmektedir.
Şubat 2015
İletişim : Dr.Gülsim Dolgun 0532 488 00 40 — Ödemiş Merkez'de.



    Diğer Haberler
  • 64 yıllık İnci Manifatura'nın öyküsünü
  • CEMİL TERÜN
  • TUFAN GURUŞÇU YÖNETİCİ
  • mobilya duayeni mehmet şan
  • ŞENOL BALKAN
  • İHSAN ALPDOĞAN
  • Mehmet İrfan Dolgun
  • Mustafa AKKAŞLI
  • SERMET ALTINAYAR
  • ÖDEMİŞTE BÜYÜK BİR BAŞARI HİKÂYESİ (MEKSAN HALIL USTA
  • FAZLI ALPAY
  • ADNAN BİRGİ
  • MehmeH BOZOGLU
  • ZEKİ MERT
  • TÜLİN BOZOĞLU
  • BİRSEL GÜNAY
  • NEJAT KILINCOGLU
  • AABDÜLKADIR KAYNAR
  • BİRSEL GÜNAY
  • MEHMET BOZOGLU
  • ZEKERİYA KARABIYIK
  • ÖZLEM ERGÜN
  • MUSTAFA AKKAŞLI
  • HALİL FADEN
  • ŞÜKRÜ ERGÜN

  • ANA SAYFA HAKKIMIZDA RESİM GALERİ LİNKLER İLETİŞİM ÜYELER

    © 2014 Bu site İstanbul’daki Ödemişli Efeler Kulübüne aittir.
    Designed by Telmar